Banja Vrdnik

 

 Banja Vrdnik – prepoznatljivo mesto na turističkoj karti Evrope

 

Vrdnicka kula     Banja Vrdnik je smeštena na južnim padinama Fruške gore. Prostire se na nadmorskoj visini 181-260 metara. Banja leži u središnjem delu Srema. Naselje se razvilo na stranama dolinskih potoka a međurečja ovih tokova daju terenu zatalasan izgled. U ovom naselju ima i strmih ulica i kuća na razvođima. Naselje Banja Vrdnik je saobraćajno dobro povezano na istoku preko Rivice sa Irigom i putem Novi Sad-Irig-Ruma sa autoputem Beograd-Zagreb, na zapadu preko Jaska sa Sremskom Mitrovciom i autoputem Beograd-Zagreb, kao i putem Novi Sad-Rakovac-Vrdnik i putem Banja Vrdnik-Ruma i autoputem Beograd–Zagreb. Banja Vrdnik ima sunčanu, prisojnu ekspoziciju. Venac Fruske gore štiti Banju Vrdnik od upada hladnih vazdušnih masa sa severa što omogućava veliki broj sunčanih dana a zbog povećane i učestale koncetracije ozona smatraju je i vazdušnom banjom. Prvi pisani podaci o Vrdniku datiraju s početka XIV veka, tačnije iz 1315. godine.

    Za razvoj Vrdnika od najveće važnosti bilo je otkrivanje nalazišta mrkog uglja i početak njegove eksploatacije. Rudnik otvoren 1804. godine a eksploatacija je trajala sve do 1968. godine. Rudarstvo je bilo od velike važnosti za razvoj samog Vrdnika, kao i za njegov izgled.

   Od spomenika kulture i spomen obeležja u Vrdniku postoji Spomen park u centru naselja sa spomenikom i spomen obelezjem iz NOB. Od starijih spomenika kulture treba spomenuti: manastir Ravanicu, Vrdničku kulu, spomenik Milici Stojadinović-Srpkinji, ali od svih najveću spomenicku vrednost iz starije istorije Vrdnika ima Ravanica.

Manastir Ravanica Vrdnik

   U popisu fruškogorskih manastira, manastir Ravanica datira iz 1753. godine. Zabeleženo je da je manastir osnovao knez Lazar. Istorijski izvori ne potvrdjuju to da je on ktitor manastira, kao sto je ktitor Ravanice u Srbiji. Manastir se prvi put pouzdano pominje 1589, godine, sto znači da je star 410 godina. U manastirskoj riznici čuvane su do Drugog svetskog rata dragocenosti: originalna odeća kneza Lazara, pokrov za lice kneza Lazara koji je vezla oko.

  Vrdnička kula je značajan istorijski spomenik. Istraživanja su pokazala da temelji potiču iz rimskog doba. Prema nekim podacima graditelj kule bio je rimski car Probus vec 287. godine. Kasnije izgrađeno utvrđenje, od kojeg je ostala danasnja kula, prema podacima mađarskih istoričara, nastalo je u XIV veku. Ovo utvrđenje (Castellum Rednek) imalo je ulogu zaštite Vrdnika a možda i Sirmijuma (Sremske Mitrovice) od napada.

 Danas, naselje Banja Vrdnik, u kojoj je smeštena specijalna bolnica za rehabilitaciju, sa hotelima “Termal” i hotelom “Premium aqua “, i sa već dobro organizovanim privatnim smeštajem u domaćoj radinosti pruža vrlo solidnu osnovu za smeštaj i boravak turista.

     Udruženje davalaca turističkih usluga “Vrdnička kula”, svim svojim potencijalom stavlja se na raspolaganje dobrodošlim i dragim gostima, posetiocima Banje Vrdnik, od prvog kontakta, rezervacije, dolaska, prijema i smeštaja do boravišta i ispraćaja sa porukom “ Dobro nam došli ponovo”. Dođite i posetite nas, čekaju vas dobri i smerni domaćini. Ovde smo zbog Vas, a vi dođite zbog nas da se družimo. Da jedni drugima osmislimo ugodno provedeno vreme.